Profesionální image žena manažerka

Vynálezy mého života, auto, mobil, počítač a Internet.

17.01.2010 15:40

Kdysi jsem si povídala s dědou, jakých objevů a vynálezů jsme se dožili, které byly pro lidi dobré a které ne. Když byl děda malý kluk, jezdilo se na kole a začínala se objevovat první auta, v jeho stáří pak vystoupil Armstrong na Měsíc.  Říkala jsem mu tenkrát: „To je fakt dědo skok kupředu, jsem zvědavá, čeho se dožiju já.“ Na jaké vynálezy si dnes vzpomenu?


Když jsem se jako malá, osmiletá holka vrátila ze zahraničí s rodiči na chvíli do Čech, pamatuji si, že 2 věci překvapily moje spolužáky a spolužačky. Vyprávěla jsem jim, že jsem v Libanonu jezdila v obchoďáku na jezdících schodech a všichni se ptali, jak je to možné a jak to funguje. Další věcí byly fixky. Netušila jsem, že tu nejsou a normálně jsem s nimi psala a kreslila. Byla to neuvěřitelná novinka nejen pro spolužáky a spolužačky, ale i učitele.

carracer400Za které vynálezy jsem nejvíce vděčná?
První je auto.
Začala jsem na něm jezdit docela pozdě, dětem bylo už 10 a 8 let. Do té doby jsem s dětmi jezdila hlavně tramvajemi a metrem, naštěstí mě můj otec dovezl z Itálie kočárek, polohovací golfové hole, tzv.golfky, což bylo skvělé. Hluboký kočárek jsem vůbec nepoužívala, bylo strašné se s ním tahat a nikdy bych v něm nenechala dítě před obchodem jak to ženy dělávaly, bála bych se o ně. Používala jsem jen golfky a nebo jsem nosila dítě jako Japonka na břiše. Žili jsme v „socíku“, bydleli jsme s dětmi v jedné místnosti s malou kuchyní. O autě jsme mohli jen snít. Moje první firemní auto mě přineslo osobní svobodu, rozlet a rychlost, a tak je tomu dosud. Nemusím nikoho prosit, čekat až by měl čas, vlastně ho i otravovat, prostě mám-li své auto, jedu si kdy chci a kam chci. Navíc je pro mě auto velké hobby a relaxace. V rodině strašně pomáhá, když mají manželé každý své auto. Mnohem snadněji spolu řídí rodinu.

Dalším mým klíčovým vynálezem je mobil.
Pamatuji se na ten první, můj americký šéf mě dal někdy v roce 1994 velkou, asi 3 kg těžkou kabelku, vypadalo to jak armádní přenosná radiostanice. Ale byl to skvělý krok kupředu. Jako obchodní ředitelka jezdící ČR a SR jsem mohla najednou kdykoliv zavolat, nejen pracovně, ale i soukromě. Mobily vnesly do naší rodiny další dimenzi, mohli jsme si kdykoliv zavolat kdo se dnes zpozdí a kdo se postará o děti, kdo je kam odveze, děti nám volaly z domova. Když bylo synovi 12 let, dostal od nás také mobil a já přestala najímat na hlídání dětí studentky. Syn už byl starý a šikovný dost, aby se mohl postarat o mladší sestru sám a přitom být s námi, rodiči ve spojení. Brzy na to měl mobil každý z rodiny a tím pádem jsme věděli o dětech kde se pohybují a ony zase mohly kdykoliv volat rodičům.

Osobně mám dojem, že kdyby nebylo auto a mobil, tak bych nikdy nebyla na pozicích, na kterých jsem byla. Trávila bych mnohem více let jen na určité pozici a nemohla bych jít výš, protože bych se musela starat o děti než vyrostou k samostatnosti. Kariéru by dělal jen manžel, jako za doby mé matky.

Poslední mnou obdivovaný vynález je počítač a s ním spojený Internet.

Bez počítače si život neumím představit. Psala jsem kdysi na starém psacím stroji, pak elektrickém, ale PC, to je něco jiného. Mám v něm úplně všechno, rukou už si zapisuji pouze sem tam nějaké poznámky. Vloni mi doma „kleknul“ počítač a já byla týden jak bez ruky, než mě kamarád oživil nový.

Internet - už nemusím obcházet knihovny jako kdysi, vyhledávat tam informace, najednou je mám během chvilky. Jsem v neustálém spojení s celým světem, to je fantazie.
Škoda, že moji dědové už dávno létají na obláčku. A až já jednou budu stará babča a budu si povídat se svým vnukem nebo vnučkou čeho pěkného jsme se dožili, vím už dnes, že to bude i u mě také docela slušný, technický pokrok kupředu.

Jen létání se zatím moc neposunulo. Vždycky jsem snila, že jednou bude moct člověk létat ve vzduchu sám, jako pták, to se mi nesplní.
Létám tedy jen někdy, výjimečně, ve snu, a to je krása, pozorování krajiny, relaxační sen :-)


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 7092x Komentářů: 4

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Nezbytnosti
Jani,naprostý souhlas-tyhle 3 věci jsou pro mě naprosto nepostradatelný v běžnym životě-ani bez jednoho si normální fungování nějak nedokážu představit. Když jsme byli v Americe, hned se mi rozsvítila očka, když jsem zjistila, že mi v pohodě funfuje na mobilu roaming, můžu komunikovat s rodinou a navíc i v pokoji hotelu funguje wifi:-) No a auto, to je prostě svoboda-kor s dítětem a kočárkem. Dobře si pamatuju, že jsi byla u mých řidičských začátků a jak jsi mi říkala, ať hlavně jezdím a jezdím, každý den a do centra a parkuju a dávám si další a další cíle, dokud se nevyjezdím. No a co se ještě týká toho řízení-všem vřele doporučuju začít řídit s někým, kdo jezdí fakt dobře a radši i ostřeji a rychleji. Začít se učit s babičkou, která kdysi řídila trabanta je opravdu kontraproduktivní, zbytečně člověk získá špatný návyky (ala zpomalovaní v připojovacím pruhu, ohlížení se místo používání zrcátek, začínat předjíždění 100 m za autem, prudký sešlápnutí brzdy při značce s nižší rychlostí, o parkování ani nemluvě atd. atd...).
Helena M. 26.01.2010 16:05
4 vynálezy
Je to skvělé Helčo, tyhle jak já říkám "důležité vynálezy" strašně moc pomáhají ženám s dětmi, a rodinám celkově, zrychluje to i práci, můžete se pak věnovat plno dalším věcem. A děti se učí hned odmalička jak jsou táta s mámou šikovní, žádné techniky se nebojí - a pak to i oni berou jako samozřejmost. Někdo na pokrok nadává, ale já říkám, že ten nejde zastavit (což je dobře) a normální lidi jej umí využívat s mírou. Ani jsem si nepamatovala, že jsem Tě kdysi také přesvědčovala do auta. Já to dělám průběžně u každé ženy, u které zjistím, že ještě nejezdí svým autem :-)
Jana Yahoda 26.01.2010 16:36
Když dostaneš auto služební, tak není co řešit. Ale když ho nedostaneš, musíš ho někde koupit. A nový auto zrovna není věc, která by se dala kupovat jako housky na krámě. Koupit ojetý zase někdy znamená, že spíš než radost z technickýho pokroku máš zlost z věčně rozbitý ojetiny. Tak hledáš nějaký kompromisy. Snad už dneska existujou místa, kde se dá koupit solidní ojetý auto. Řekla bych, že je to obecně lepší než před 10 lety, ale musí se dobře vybírat. Ani technický pokrok není samozřejmý a automatický...
Magda C. 20.09.2010 16:01
Mate pravdu Magdo, sluzebni auto je velky benefit a nekdy si toho lide ani zdaleka tolik nevazi...Jinak ja jsem uz byla take v situaci kdy jsem kdysi zacala podnikat a shanela jsem auto pres Internet, ojete, levnejsi, kam se da neco nalozit do kufru a spolehlive. Cele to vyridil tehdy manzel a nastesti jsme meli kliku, to auto jezdi dodnes, vyuzivaji jej nase dospele deti, ma uz najeto kolem 300 tis. km.
Jana Yahoda 23.09.2010 18:46

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda