Profesionální image žena manažerka

Šišlající moderátoři v televizi a pár říkadel pro vaše děti.

13.03.2014 08:39

Nevím jak vy, ale mně šišlající moderátoři v televizi vadí. Poprvé jsem se podívala na Novu, na Prásk, který moderuje Novotný mladší, a asi po 5 minutách jsem přepnula. Jeho šišlání mně tzv. trhalo uši.


Přijde mi hrozné, že v televizi, kde se dělávaly a snad ještě dělají konkurzy na moderátory, může být někdo, kdo šišlá jako malé dítě. Pan Novotný neumí  "š" a "s", tzv. si strašně šlape na jazyk, při vyslovování sykavek na diváky vystrkuje jazyk, jako chameleon, který vidí mouchu vedle na větvi a chystá se jazyk vystřelit.
Pamatuji se, když nastoupila na Primu paní Gottová. Také jí nešlo správně artikulovat a sykavky byly i její problém. Říkalo se, že navštěvovala nějaké lekce nebo logopeda, v řeči se postupně zlepšila.

Myslím, že v televizi, rádiu, v médiích by měli vystupovat lidé, kteří umí vyslovovat slova správně. Dívají se na to děti od malička, teenageři, dospělí a nemělo by se zvykat na to, že šišlání je normální. Je dnes bohužel mnohem více dětí, které i ve vyšším věku buď šišlají sykavky, nebo ráčkují a já bych za to vždy vynadala především jejich líným rodičům, že si s nimi nedali v dětství práci a nenaučili je správně mluvit a vyslovovat.

Když někdo šišlá, může s tím mít i problém při hledání práce. Profesionální, jak já říkám 1.-2. ligové firmy, nepřijmou na určité profese šišlající lidi. Jedná se především o obchodníky, zákaznické oddělení, prostě profese, kde jsou ti lidé v kontaktu s klienty. Přitom mohou být jinak kvalifikovaní a dobří.
Pamatuji si, že moje děti měly 2 období, kdy trénovaly častěji určité říkanky, které jsem si sehnala od logopedky, aby uměly správně mluvit. Nejprve když byly malé a učily se mluvit a pak když jim vypadaly mléčné zuby, narostly nové, tak začaly šišlat zase. Problémy měly se sykavkami a "r" a "ř". Zase trénovaly osvědčené říkanky od logopedky. Trnky, brnky a drnky brnky....sysel seče otavu...

Když byly děti už náctiletí v USA a vrátily se, oba říkaly "s", s jazykem mezi zuby, jako americké "the", po česky tedy zase šišilaly. Musela jsem jim připomenout, ať si dají opět bacha, že dělají přesně to, co já kdysi jako holka, když jsem byla v zahraničí a mluvila většinu dne také americky. I mě mamka napomínala:"Mluv pořádně česky to "s". Šišláš jak Američanka." A tak si na to dávám i já bacha celý život, česky říkám ostré "s" se zuby těsně u sebe a americky "the" s jazykem mezi zuby .

Dbejte na výslovnost svých dětí. Je to jeden z faktorů, který také ovlivňuje i jejich budoucnost.

A ty televize? Je to úpadek, že tam moderují šišlalové, no, mezi námi i ty programy jsou čím dál horší. Sama už koukám nejvíce na ČT2 a vybrané filmy. Nebaví mě nekonečné seriály, ani bulvární zprávy rádoby českých celebrit, ale to je na jiné téma.

Říkanka na S:
Sysel seče otavu, liška pohrabuje, zajíc na vůz nakládá, myška pošlapuje.

Říkanka na R i S:

Drnky, brnky, brnky, drnky, srnka cvrnká srnci trnky. Srnec mrkne na srnku:"Cvrnkni trnku do hrnku."

Říkanka na R:

Rybyraky, rybyraky. Rak je černý jako mrak, ryby na něj valí zrak. Straka kráká:"Rak má frak."

Šišlaly také vaše děti? Jaké říkanky se vám osvědčily?

 

fam45_580


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 3854x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda