Profesionální image žena manažerka

Rady jak ušetřit peníze.

07.08.2013 18:08

Možná se někomu z vás bude těchto pár mých rad jak ušetřit hodit. 


Mnoho lidí si nemůže být na 100% jistých, že budou mít svou současnou práci třeba za půl roku a hodně z nich splácí hypotéky na byt, domek, často i 30 let.
Důchodci berou malé důchody, musí přemýšlet nad vydáním každé koruny a ještě být ostražití před různými "šmejdy", kteří se je snaží nalákat na nějaké předražené nákupy.

Jsem holka spořivá, už od dětství, rodiče se někdy divili, jak je možné, že si z kapesného umím našetřit na to či ono.
Před pár lety jsem si po rozvodu začala stavět domek a to všichni víte, že je velké vydání a plno starostí kolem. Dva měsíce po začátku stavby jsem přišla o práci a musela jsem rychle začít podnikat od nuly, protože jsem věděla, že novou práci s mým CV už jen tak neseženu. Dnes už v domku bydlím, ale je kolem něj a uvnitř ještě hodně co dodělávat, a tak stále šetřím víc, než jsem kdy předtím jako tzv. vrcholová manažerka musela.

Pamatuji si na sousedy, kteří ke mně po nastěhování na skok přišli a měli údiv ve tváři.
V mém obýváku bylo místo sedačky jen dřevěné letní lehátko a mnou vylepšené staré židle z aukce, místo kuchyňské linky sada starých stolů a elektrický přenosný dvojvařič. Nádobí jsem dávala do škopku a myla je ve sprchovém koutu vkleče. Linku jsem si koupila až za rok jako dárek k vánocům, umíte si představit tu radost, když už jsem nemusela klečet s nádobím ve sprše?  To bylo nejhorší - v 52 letech klečet denně :-)

Mojí výhodou je, že nerada nakupuji, do obchodů chodím, jen když něco potřebuji, ale abych jen tak šla do obchodního centra, koukala co kde je, to mě nebaví. Jdu radši na výlet, procházku po nějakém městě nebo do přírody. Také jsem si v životě nikdy nevzala žádnou půjčku, všechno koupím až když si na to vydělám, i kdyby to mělo trvat roky. A věřte, že vím, jaké to je, kupovat na konci měsíce jen mléko, jogurt a chleba, protože už jsem vyčerpala můj měsíční spočítaný limit.

Zde je pár rad, jak si hlídat své peníze a ušetřit.
Nechoďte do obchodních center a do obchodů pokud tam zrovna nic nepotřebujete.
Protože i když nic nepotřebujete a vlezete tam, je 100%, že vás tam něco zaujme nebo nadchne, nějaká sleva, výhodná koupě, a domů si něco přinesete, prostě nakoupíte. Běžte s dětmi nebo sama raději do parku, na procházku, to je zadarmo, děti se vyřádí více než v dětském koutku obchodního centra a je to zdravější pro všechny.

Nikdy si neberte od bank kreditní kartu!
Ať vám říkají jak je to výhodné, je to vždycky půjčka, budete utrácet peníze, které jste si nevydělali, a určitě se vám stane, že neuhlídáte limity. Může vás to dostat do velkých finančních obtíží. Vůbec se ani nezastavujte, když vás v obchodě chytají provizní prodejci bank, kteří kreditky nabízejí a jsou naučení jak vás dostat k podpisu smlouvy.

Nikdy si nepůjčujte od firem, bank, institucí nebo cizích lidí peníze na blbosti.
Bankovní hypotéka má smysl pouze (od velké a známé banky) na byt nebo domek, které když splatíte, vlastníte něco, co má hodnotu, která neklesne, máte pak nějaký majetek. Brát si půjčky od různých lichvářů za brutální úrok a koupit si za to poslední model mobilu, televizi  – to dělají jen hlupáci a těm není pomoci.

Máte-li debetní kreditní kartu, dejte si pozor. Lepší je mít na měsíční vydání hotovost v peněžence.
Já jsem kartářka, debetářka. Ale zjistila jsem, že když platím vše kartou, uniká mi, kolik jsem vlastně utratila a často jsem "přešvihla" můj měsíční limit, který jsem si vypočítala, že mohu utratit. Nejlepší je stará metoda. Spočítat si kolik musíte zaplatit za nájem, elektriku, vodu, paušál mobil, děti obědy ve škole, prostě položky, které musíte hradit každý měsíc. K tomu pak kolik utratíte cca za naftu k autu, atd. A vyjde vám kolik zbývá na jídlo a jiné nákupy. To si vyberete kartou a dáte do peněženky. Podle toho nakupujete a když se moc rozjedete, tak holt máte třeba poslední týden měsíce to mléko, chleba a jogurt. :-)

Když jdete do obchodu, napište si na lístek, co nutně potřebujete a do jiných oddělení nechoďte. Tento systém jsem používala už kdysi, když jsme začínali, s dvěma malými dětmi v 1+1, já na mateřské a muž v socialismu jako inženýr bral velmi malý plat. Já doma při mateřské vyráběla různé výrobky a prodávala je. Teď po asi 25 letech si opět průběžně doma píši na lístek, co chybí, chleba, mléko, máslo, čistič WC, atd. a s tím jdu do obchodu. U každé položky koukejte, co je tam výhodné, kvalitní za dobrou cenu. To nejlevnější nemusí být nejvýhodnější a zdravé. Nekoupila bych jogurt za 3,80 Kč, to není jogurt, ale "srágorka". Např. jogurty kupuji jen bílé a dám si do nich ovoce ze zahrádky, a nebo si kupuji dobrý jam. Do jiných oddělení ani nechoďte, protože by vás určitě něco zlákalo a koupili byste to. Zjistila jsem, že útrata za jídlo se dá dobře hlídat, ale útrata za ty ostatní věci, to je nejhorší, tam to roste. Pěkné boty za dobrou cenu, zajímavý DVD film, zlevněné moje oblíbené čokolády......atd. Každý máme své slabosti pro něco, že? :-)

Nekupujte svým dětem všechno co chtějí.
Naučte se jim říkat i NE a učte je být spořiví, finančně chytrý. Klidně ať děti vědí, že teď rodina šetří, na toto či ono. Jednou dítěti koupíte něco malého co žádá a příště mu řeknete ne. Z dětí, kterým koupíte vždy a vše a ony dělají i v obchodě pořádný kravál, když jim matka nebo otec něco nechtějí koupit, vyrostou parchanti.  Nebudou znát cenu peněz a to, že nejdřív se musí pracovat a pak si něco mohou koupit, ať si to za něco zaslouží, je-li to dražší věc. A když mi někdo argumentuje, že dětem musí vše koupit, protože ve škole by ho nebo jí šikanovali, že nemá poslední mobil apod. tak si říkám – problém rodičů. Je to o posilování osobnosti, že nemusí být každý součástí davu. Rodiče by měli naučit své dítě jak na šikanu ve škole případně reagovat a obrátit jí ve svůj prospěch. Silný jedinec si s tím ve škole i v životě poradí.

Nekupujte žádné noviny a časopisy. 
Zdá se to pár korun, ale když je sečtete za měsíc, rok...můžete si za to koupit něco lepšího a trvalého. Čtěte si na Internetu, vše tam najdete a aktuálně.

Mějte na kontě peněžní rezervu, na kterou nikdy nesáhnete.
V dnešní době neví žádný běžný člověk, co bude za půl roku. Teď nemyslím bohaté majitele firem a lidi s nadstandartními příjmy, kteří si už jen kupují pozemky, byty, nemovitosti, aby někam investovali své peníze. Myslím normální, běžné lidi s průměrným příjmem. Mějte našetřené nějaké peníze a na ty nesahejte. Když náhodou přijdete o práci, máte pak pár měsíců z čeho žít, než najdete další práci. Lidé říkají, že mnozí mají tak malé platy, že vyjdou jen tak tak každý měsíc a nic neušetří, věřím, že tací jsou. Ale už jsem potkala ženu, co kňourala, že neušetří v rodině nic a viděla jsem, že si koupila nový, moderní smart mobil. Nebo někdo tvrdí, že neušetří a přitom kouří jak fabrika, kupuje si alkohol, oboje je zbytečný výdaj a ne malý.

Když hodně šetříte, přeci jen si sem tam kupte něco pro radost.
Ať je to nějaký výrobek nebo dobrůtka. Aby se člověk necítil jako otrok peněz, je dobré si sem tam povolit uzdu a pak ji zas utáhnout. Život je třeba si užívat, není přeci vše jen o penězích.

Když šetříte dlouho a dobře, mějte pak radost, buďte na sebe hrdí, že se vám podařilo našetřit si na – auto, byt, domek, apod.
Je to skvělý pocit, když sedíte v bytě, na který jste si vydělali a koupili si ho, než když sedíte v bytě, na který jste si půjčili, a čekají vás každý měsíc splátky třeba 20 let.
Zde je tedy pár mých osvědčených rad, pak mám ještě další, co se týče fungování domácnosti, jak šetřit elektriku, vodu, apod. ale to třeba jindy.

Máte i vy ještě nějakou radu, svoji osvědčenou, jak šetřit peníze a chcete jí poradit ostatním?


home_400


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 5489x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda