Profesionální image žena manažerka

Proč je v Česku zvíře věc? Konečně od 2014 už není!

20.11.2010 11:13

Viděla jsem v televizi dokument kde říkali, že přáním dotyčné známé ženy bylo, aby byla pohřbena spolu se svými dvěma psy.  V naší zemi mají lidé doma plno různých zvířat a ne pouze chované k jídlu, ale spíše jako kamarády. Cestuji po světě a mám dojem, že tolik psů jako v Česku snad není nikde.


Jsem ochránce přírody a zvířat. Mám doma dva psy. Když jsme vyhlásili na webu soutěž "Máme doma zvířátko", dostali jsme velké množství pěkných příběhů a fotek. Lidé mají doma zvířata jako společníky, kamarády, jsou členy rodiny a jejich nemoc, smrt zasáhne ostatní z rodiny stejně, jako by se něco stalo člověku. Jsou manželé, kterým se bohužel nedaří mít vlastní děti, a tak si pořídili zvířata. Zaplnili tak svůj život a je jim dobře. Ten, kdo nikdy neměl žádné zvíře a nemá k nim vztah to nemůže nikdy pochopit. Tak jako ti, kteří mají zvířata rádi, nemohou pochopit, když někdo zvířeti ubližuje, trápí je nebo zabije.

Člověk zvířata zabíjí, protože jí maso. Ano, ale měli bychom zvířata zabíjet co nejrychleji, bez trápení. Zároveň bychom je měli chovat tak, aby byli v pohodě a ne ve stresu. Moje spolužačka kdysi pracovala v masokombinátu a co mi vyprávěla, jak se tam někteří lidé chovali ke zvířatům, jak je zabíjeli, vždycky jsem pár týdnů nemohla jíst maso, než jsem se z toho dostala. Úplný horor, tzv.zabíječi zvířat byli prý často i různě úchylní lidé.

Četla jsem, že někteří známí lidé v cizině odkázali po své smrti celý svůj majetek svému zvířeti. Myslím, že kdo má rád zvířata, tak tento krok chápe.
Kdysi jsem jako studentka roznášela poštu lidem v Praze, měla jsem v rajónu babičky a dědy, kteří bydleli sami, z nějakého důvodu neměli žádný kontakt s rodinou, nebo ji neměli, a ti měli doma většinou psa. Pro tyto lidi byl příchod pošťačky svátkem. Když věděli, že přinesu důchod nebo jdu vybrat inkaso, upekli mi bábovku nebo nějakou jejich sladkou specialitu, dostala jsem čaj a musela jsem si chvilku posedět a popovídat si s nimi. Vyprávěli mi mimo jiné, jak je vlastně jejich pes drží při životě, mají se o koho starat, chodí spolu ven na procházky, necítí se tak osamělí, mají společníka, kamaráda. Báli se onemocnět tak, že kdyby museli do nemocnice, kdo by se o pejska staral a oni by ho třeba už neviděli. Tehdy jsem si kladla otázku, proč se tím nikdo nezabývá. Příbuzní chodí navštěvovat své blízké do nemocnice, ale když je člověk starý a sám, svého pejska v nemocnici vidět nesmí, i když je to jeho nejbližší citová vazba a kontakt s ním by ho potěšil a léčbu podpořil. Nemá cenu mluvit o hygieně a bacilech. Lidé si o svá zvířata pečují a leckdy je pes čistší než nějaký umolousaný člověk.

Proč je v ČR zvíře stále Věc?
Je to pozůstatek náboženství, které si drze myslí, že člověk je pánem na zemi?
Kdykoliv někde někdo zvířeti krutě ublíží, je postihnut směšným trestem za "poškození věci". Jaká věc? Je to žijící tvor, který myslí, má paměť, cítí bolest, smutek, strach. Myslím, že těm blábolům, které se kdysi tvrdily, že zvířata nemyslí, ale mají pouze instinkty už dnes nikdo nevěří.

Ano, každé zvíře má jinou úroveň inteligence, ale člověk přeci také. Někdy nás dokáže zvíře až neuvěřitelně překvapit, jak něco vymyslí a udělá to.

V Česku nemůže člověk odkázat svůj majetek svému zvířeti, zákon neumožňuje odkázat něco Věci.

Tak třeba nějaký děda žije celý zbytek života se svým psem, je to jeho jediný kamarád, zbytek rodiny se o něho z nějakého důvodu vůbec nezajímá. Když zemře, jde pes do útulku a celý majetek se rozdělí dle zákona příbuzným. Je to nespravedlivé a hloupé. Příbuzní dostali majetek aniž o dědu projevili zájem a ten milý pes, který měl dědu upřímně rád, byli spolu kamarádi, jde do útulku, kde teskní a je mu smutno po pánovi. Na výdaje útulku platí stát z našich peněz nebo sponzorů. Přitom by bylo spravedlivější, aby mohl ten děda odkázat svůj majetek psovi, hradil by se z toho jeho pobyt v útulku a pak by šly peníze novému majiteli psa s tím, že by se mohlo zkontrolovat, že se o psa dobře stará a nevzal si ho jen pro peníze. Děda by mohl i přímo odkázat svůj majetek někomu z příbuzných nebo svému známému tak, že se musí zároveň postarat i o psa. Toho člověka by znal a věděl by, že i psovi u něj bude dobře,  nový pán mu neublíží a nekoupí  mu „uspávací“ injekci.  Máme plno hloupých zákonů a tyto dva, že Zvíře je Věc a to, že Zvířeti nelze odkázat majetek, jsou nesmyslné také.

Zákon byl konečně upraven a od 1.1.2014 dle občanského zákoníku už zvíře už není věc. Huráá.
Třeba jsme tímto článkem také pomohli k osvětě, i kdyby to bylo 0,0000001%, tak to stojí za to ! :-)
Teď ještě aby lidé, co trápí zvířata, vydělávají na hnusných množírnách - dostávali takové tresty, aby už to nikdy nedělali. Zatím jsou tresty směšné nebo žádné.
 

alf08a_web350

bud08b_web350


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4204x Komentářů: 2

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
já bych celkově zavedla přísnější tresty, hlavně u úmyslných trestných činů. třeba úmyslná vražda psa, a dá se říct, že týrání mi příjde ještě horší možná, ale často to jde ruku v ruce, hlavně to týrání zvířat - NEPOCHOPITELNÉ, asi by to chtělo regulaci - třeba i psychotesty a kastrace, třeba kvůli kočkám, protože kdo týrá zvíře, není nožmální a může týrat i dítě a další lidi v domácnosti a kastrace proto, aby nebylo tolik zvířat - toulavých koček a vůbec chovat jednu rybičku v akváriu - to je taky týrání přece, stejně tak jako jedna andulka třeba, a ještě když je celý život v minikleci bez možnosti proletět se, ve švýcarsku už to pochopili...
al 04.12.2010 20:47
Souhlasim s Vami, tento problem je dost siroky, ale snad se bude casem krok po kroku pristup lidi ke zviratum a i zakony a narizeni lepsit....pripomnela jste mi dva velke papusky Ara. V jednom luxusnim hotelu v Tatrach meli v lobby 2 asi 1 m. vysoke, zlate klece asi 10 m od sebe a v kazde sedel na bidylku velky ara. Mohl jen sedet, tak mala byla ta klec. Meli na sobe vytrhana pirka (zrejme ze stresu a zoufalstvi) a sem tam na sebe neco vykrikli, jinak stale jen sedeli. Proletet se u nich asi neexistovalo. Vime, ze Ara je inteligentni papousek, ktery rad zije v paru nebo ma spolecnost, trpi, kdyz je sam. Cekala jsem tam na jednani a pritom premyslela - mam je od nich koupit? Kam bych je ale doma dala...a nic tim nevyresim, oni si sem daji dalsi dva....dnes jsou to uz 3 roky a ja je mam stale v pameti...
Jana 05.12.2010 13:12

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda