Profesionální image žena manažerka

Pes nebo štěně celoročně i v zimě venku, i v mrazech. Co lze a co už je týrání.

06.02.2018 11:46

Jak to s tím je – pes venku v zimě, celoroční pobyt psa venku v boudě. Štěně venku v zimě celoročně.

Co je dobře a co už je týrání, fyzické, nebo i psychické.

 

Konzultovala jsem s dlouholetým ředitelem psího útulku. Se známou, která má psí školu, a sama má celý život dobrmany, knírače a další rasy psů. Z diskuzí a rad na netu, psího trenéra pana Desenského, známého i z TV.

Celoroční pobyt psa venku v zateplené boudě – je možný. Ale za určitých podmínek, pro určitá plemena, dle povahy daného psa, a dle kondice a věku psa.

  • - Základ je teplá, suchá, bouda a přísun vody k pití.
  • - Nejhorší stav je suchý mráz, kdy psovi voda zamrzne, může jen lízat led, tehdy je třeba se starat častěji, dát mu vlažnou vodu. V mrazech je vhodné dávat psovi i teplý vývar z kostí, nesolený, příjemně mu prohřeje tělo.
  • - Je třeba psa vidět denně, jeho zdravotní stav, podle toho mu upravit podmínky, nebo i jet k vetovi.
  • - Jestliže se pes v zimě i přes den celý třese, je jasné, že pobyt venku nezvládá, a pokud ho i tak majitelé nechávají 24 hodin venku v mrazech i přes noc – je to týrání psa, nejen fyzické, ale i psychické. Takový pes má být doma u rodiny, a ven se chodit jen vyběhat.
  • - Důležité jsou faktory jako plemeno psa, jeho kondice, věk, zdravotní stav, a prostředí, kde má být. (je rozdíl být v Jihomoravském kraji a pak v oblasti nad 600m n.m., kde jsou zimy mrazivější a větrnější)
  • - Je třeba vzít v úvahu, že každý pes určitého plemena má určité společné vlastnosti, ale jinak je každý pes jako člověk, individualita. Jednomu je v zimě fajn a druhý se třese zimou a trpí.
  • - Krátkosrstá plemena, jako dobrman, rotvajler, jezevčík, ale i chlupatá bez podsady, jako york a jeho kříženci – nemají být obecně v zimě, v mrazech, venku v boudě, mají být doma a ven se chodit jen vyběhat.
  • - Naopak hodně huňatá plemena, dlouhosrstí psi, jsou rádi celoročně venku a v zateplené boudě – bernský salašnický pes, aljašský malamut, kavkazský pastevecký pes, atd. U nich není vhodné jim střídat pobyt v teplé domácnosti 25°C, aby neztratili zimní srst, navíc je jim doma vedro. Jim je zase vhod v letních pařácích, umožnit jim přístup do nějaké chladnější místnosti, nebo koupání.
  • - Psí bouda musí být zateplená (pozor jsou zateplené různě, 4cm, 8cm…) s tzv. předsíní, aby do ní co nejméně foukalo.
  • - Postavená tak, aby vchod byl na jih a tedy do ní nefoukalo. Ideálně, když je ještě uvnitř další stříšky.
  • - V zimě pověsit na vchod nějakou deku, aby psovi dovnitř netáhlo. Někdy ten „hadr serve, ale je třeba ho naučit, aby to nechal.
  • - I krátkosrstý pes, rotvajler, bulteriér, dobrman a jiní, pokud není hubený (při pohybu se mu nerýsují žebra), upraví se mu potrava od podzimu, může být postupně naučen být celoročně venku, ale musí mu být zajištěna zateplená bouda s teplotou neklesající pod +5°C, zajištěnou topným infra panelem, nižší teplota je nepřípustná. Pokud trpí zimou, třese se, začne mít postupně problémy s klouby, močovým ústrojím – ledvinami, a navazují další orgány a brzy zemře.
  • - Vlhké počasí, i když na něj naprší, nasněží, je pro psa také problém, nejen v zimě. Když pes prochladne a nemá se kde zahřát a usušit, má to pro něj opět neblahé následky. Když má vlhkou srst, měl by mít možnost si zalézt do své aspoň +5°C, suché boudy a usušit se tam.
  • - Ideální je boudu vystýlat slámou, která pohlcuje vlhkost a pes neleží v mokru. Je třeba jí ale měnit. V kotci může být i deka, ale opět se musí měnit - pes nesmí ležet v mokru.
  • - Obecně, pokud v zimních časech bereme psa domů, neměl by rozdíl teplot činit 15°C, ale pokud to není dlouhodobé, pes o zimní srst nepřijde. Pes může jít také na noc do chladnější chodby domu, nebo garáže. Do garáže se mu může udělat záklopka, aby si tam mohl sám jít, kdy chce. Moje osobní poznámka – naši psi, airdale terér a střední knírač, byli venku v kotci se zateplenými 2 boudami (v mrazech si vlezli spolu do jedné a hřáli se navzájem), my, rodina, jsme byli v práci. Cca od 16,00 h už někdo z dětí byl doma a psi byli střídavě doma v 24°C, nebo venku, a vždy spali přes noc doma v 24°C (i z důvodu, aby v noci neštěkali a nerušili nás a sousedy). Knírač se dožil 18 let a airdale teriér „jen“ 11 let, ten byl bohužel otrávený, něco mu hodili přes plot.
  • - Záleží i na kondici psa. Jestliže je dobrman, rotvajler, hubený, štíhlý, neměl by být celoročně i v zimě venku, i kdyby měl v boudě ústřední topení. Velmi rychle prochladne a bude nemocný.
  • - Např. dobrman, pokud bude mít váhu 42kg a mít v kohoutku 70cm, zimu venku v zateplené boudě, i kdyby v ní bylo 10°C, nezvládne - psal p. Desenský. Sice nebude díky teplé boudě v mrazu hubnout, ale bude bez srsti.
  • - Pan Desenský doporučuje z vlastní zkušenosti použít nízkoteplotní sálavý panel ECOSUN K+ s termostatem a čidlem přímo v boudě psa. Je to levné, spolehlivé a moc to „nežere“ proud. Čidlo do stropu boudy na +5°C, topný panel na boční stěnu a termostat ven na boudu. Pokud je pes nějak nemocný, nastavuje se mu teplota na +15°C nebo jde raději domů do tepla k rodině.
  • - Důležitý je i věk psa, jeho kondice, jeho povaha. Starší pes je citlivější, sám o sobě ví, jak na tom je, už není tak vitální, rychleji prochladne.
  • - Kombinace psychické a fyzické strádání psa – urychluje jeho zdravotní problémy a případnou smrt.
  • - Pokud jsou majitelé psa často pryč, je lepší, když doma zůstávají psi dva než pouze jeden. Smutní také, ale méně než jeden sám.

Pes byl vyšlechtěn k tomu, aby byl co nejvíce se svým „pánem“, měl k němu respekt v dobrém slova smyslu, oddaně mu sloužil, hlídal určené území, chránil svého pána a rodinu, zbožňoval ho, poslouchal, spolu si hráli, chodili na výlety, sdíleli spolu různé zážitky a pán o něj celkově dobře pečoval, ve zdraví i v nemoci, byl k němu laskavý i přísný. Pes na rozdíl od lidí, člověka nikdy nezklame, a svému pánovi oddaně sloužé celý život.


dva psi


Co si o tom myslíte?
Dejte vědět...

Vaše komentáře se zobrazí až po schválení v adminu, neboť nám na tento web neustále píší lidé nějaké reklamy a linky. Mějte prosím strpení.


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 6000x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda