Profesionální image žena manažerka

Může žena zvládat najednou kariéru a péči o rodinu, děti? Schopná žena, ano.

20.01.2010 14:53

Od doby, kdy jsem začala pracovat na první vyšší pozici jako obchodní ředitelka, kdykoliv se někde setkám s nějakou ženou, která nepracuje na vyšší pozici nebo je ještě mladá a bez dětí – ptají se mě, zdá mám rodinu a děti a když řeknu, že ano, následuje další otázka, zda jde vůbec zvládat dobře oboje, kariéru a děti. Říkám celý život dle své zkušenosti:„ANO, jde to“.

Staré, známé heslo říká – když se chce, tak jde všechno.

Můžete mít svou kariéru a můžete mít i děti a šťastnou rodinu. Je tam ale mnoho kritérií, některá záleží na vás, pak na vašem partnerovi a na zaměstnavateli.

Já osobně nesouhlasím s tím, když někde nějaká žena řekne, že se rozhodla pro kariéru a jelikož se nedá dělat více věcí dobře najednou, vzdala se dětí a nemá je. Buď je mi jí líto, jestli je zdravá a opravdu se tak rozhodla, a nebo děti nemůže mít a takto to obhajuje a pak je to v pořádku. Znám příklad ženy, která se dětí pro práci vzdala a teď, když už je stará a děti mít nemůže, tak toho lituje.

Podle mě, každá normální, zdravá žena chce mít rodinu a také někdy děti, a měla by je mít, kariéra nekariéra.

Další je názor, že tyto dvě věci nejdou dělat pořádně. JDOU. Mylný názor mají nejen ženy, ale i muži ze své zkušenosti, co kde kdy zažili. Myslí si, že když se žena věnuje dětem, tak práci zanedbává a naopak. Blbost.

family400Ano, ne každá žena může dělat kariéru na vyšších manažerských pozicích (ani muž), protože každý člověk má jiné vlohy a baví ho něco jiného, já bych třeba nikdy nechtěla být právník, nebo mě ubíjely brigády na běžícím pásu, ta strašná nuda jedné stereotypní činnosti. Někdo jiný se zase diví mně, jak mě může bavit řídit firmy, lidi, byznys, co na tom proboha vidím.

Podle mě by kandidátka na kariéru na vyšších pozicích měla mít velmi dobrý smysl pro organizaci, to je základ, chladnou hlavu, umět se bez emocí rychle rozhodovat v každé situaci, být tolerantní k partnerovi, nebýt nějaký velký žárlivec a příliš útlocitná k dětem.

Od jejího partnera to vyžaduje také velkou míru tolerance, neměl by žárlit, a to ani v případě, že má partnerka třeba v některém období vyšší plat.

Ona i on by měli být dobrý tandem, k sobě tolerantní, aby každý mohl dělat co ho baví a vzájemně si pomáhali při chodu rodiny a s dětmi. Co se týče vedení domácnosti a dětí, vždycky asi bude větší porce na ženě, ale ona to zvládá. Většina žen umí dělat více věcí najednou, zatímco většina mužů pracuje vždy na jednom úkolu a pak na dalším.

Co se týče zaměstnavatele, řeknu to podle sebe. Já doporučuji ženám manažerkám, když se jim narodí dítě, aby byly doma aspoň jeden rok a malé si užily, ale záleží to, na jaké manažerské pozici jsou. Pokud vím, že ta žena je velmi dobrý pracovník a i do budoucna s ní ve firmě počítáme, vždycky jsme se snažili jí vyjít vstříc, její práci jsme si dočasně mezi sebou rozdělili. Často také ona už po pár měsících mateřské pomáhala z domova alespoň komunikací přes PC apod. Pokud naopak vím, že je žena lehce nahraditelná, je průměr, k firmě nic necítí a už se těší, jak bude roky doma, tak jí nebudu vytvářet žádné speciální podmínky.

Některé ženy mají vlohy ke skloubení rodiny a práce v sobě, jiné to život naučí nebo se to od někoho naučí, a jiné to nezvládnou. Může být třeba excelentní manažerka v práci a přitom jí nejde zvládat pořádně svou rodinu a děti. Stane se. Je třeba velmi přecitlivělá ke svým dětem, zabývá se doma zbytečnými věcmi, které jí zdržují, apod.

Já jsem začala pracovat jako obchodní ředitelka když byly mé děti ve školce, za komunistů nebyly možnosti kariéry jako dnes. Teď je jim přes 20 let, mám s nimi od mala kamarádský vztah, často jsem se jich ptala, zda je vše OK, zda jim něco nevadí, nechybí, apod. Zatím to vypadá, že z nich vyrostli slušní a vzdělaní lidé, kteří v životě dělají to, co chtějí. Tak snad jsme nic zásadního nezanedbali.

 

Nacházíte se v nějaké životní situaci, pracovní, osobní, kterou byste ráda s někým konzultovala, probrala, poradila se, nechala se navést na své nejlepší rozhodnutí? 

Nabízím Vám své služby - podnikatelský, manažerský osobní poradce a kouč

Absolutní diskrétnost je samozřejmostí. Jsem profesionál, kouč, mentor, poradce.

Napište mi email a trošku naznačte, o co by se Vám jednalo, o co máte zájem - na email janayahoda@gmail.com

Ozvu se Vám emailem nejpozději do 24 hod. zpátky.

 

Ing. Jana Yahoda MBA
Podnikatelský poradce
Osobní manažerký poradce a kouč

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky

 

 

 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4349x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda