Profesionální image žena manažerka

Mobil Lumia Nokia – Jak na mobilu vypnout funkci pro slepé, tzv. talkback nebo narrator.

11.05.2018 16:33


Jen tak z nudy jsem si hrála s mým mobilem, Nokia Lumia 930, na gauči. Listovala jsem různé funkce v Nastavení a dívala se, co to dělá při zapnutí.

No - a stalo se mi, že jsem zapnula v Nastavení omylem funkci pro slepé. Každý dotyk obrazovky se orámoval žlutě a paní mi anglicky říkala, kde jsem, a kolikrát ťuknout, abych se dostala do okna. Mám mobily nastavené vždycky na jazyk angličtinu (můj 2. rodný jazyk), takže paní na mě mluvila anglicky.

Nicméně jsem z ní nemohla nějakým stylem dostat, jak se té funkce zbavit. Problém byl, že když jsem se konečně po delším naslouchání a všelijakém ťukání do mobilu dostala do Settings (Nastavení), nešlo obrazovkou hýbat nahoru dolů, abych vypnula funkci Ease of Access (Snadný přístup) – Narrator, která je až hluboko dole. Nejméně hodinu jsem ťukala a různě ohmatávala můj mobil a ne a ne obrazovkou v Nastavení hnout.

 

Můj pomocník při řešení různých technických problémů je internet. Zadala jsem česky jak vypnout funkci Talkback nebo Narrator, vypadla mi jedna diskuze, kde se na to zoufale kdysi ptala nějaká žena, každý jí radil radši reset celého mobilu, no to mě začalo znervózňovat, reset NE…. až dole v té diskuzi na to ta žena přišla sama a napsala tam postup pro ostatní. Huráá, zajásala jsem v duchu……ale předčasně. Její návod na můj mobil nefungoval.

 

Moje nejčastější záchrana i pomocník, rádce, nakonec tam jsem často i na filmy, dokumenty, atd. – YouTube – Děkuji, že existuje, je famózní.
Naposledy před 14 dny mě nějaký Američan na YouTube zachránil, když mi přestal stříhat strojek na psa, já ho chtěla vyčistit, rozšroubovala jsem ho, součástky se vysypaly, a já nevěděla, jak správně patří zpět. Po videu můj strojek běhá jako nový a pes už lítá ostříhaný.

 

Zadala jsem tedy anglicky na YouTube jak vypnout Talkback nebo Narrator, shlédla jsem 2 videa od Indů, ale ti mi nepomohli. Až jsem našla video od skvělého Amíka, ukazoval to na Nokii 630. A zázrak se stal. Jeho postup u mě zafungoval a záchranil mě. Huráá, to byla úleva.

 

Tož přátelé, nevím, na jakých mobilech to funguje či ne, ale pokud si omylem zapnete funkci pro slepé, zbavíte se ho na minimálně na Nokia Lumia takto:

Zobrazíte si úvodní display mobilu, máte ho žlutě orámovaný. Jedním prstem zmáčknete boční tlačítko na zvýšení hlasu mobilu a zároveň dalším prstem držíte tlačítko dole uprostřed mobilu – Windows. Funkce se tak sama vypne. Trapně jednoduché.

 

Paradoxní je, že při nastavení této funkce je pod tím napsáno, jak se toho zbavit, dívala jsem se znovu do Nastavení, jenže to nikoho nenapadne číst, a po zavedení funkce už to nevidíte.

Může se klidně i stát, že si nějaké dítě bude hrát s vaším mobilem a omylem zapne funkci pro slepé a problém je hned.

 

Tak to sem píši, jak je mým zvykem zde na www.zenamanazerka.cz, nejen nabízet mé služby, ale i se s Vámi, čtenářkami a čtenáři, podělit o zážitky, dobré rady, zkušenosti, apod.  Třeba to někdy někomu dalšímu pomůže.

Píšu to sem tentokrát zároveň i pro sebe, abych to případně nehledala někdy znovu dvě hodiny.

Stalo se vám někdy něco podobného?

Zmáčkli jste omylem nějakou funkci na mobilu a nedařilo se vám jí delší dobu zbavit?

Podělte se o svůj zážitek do komentáře :-)


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 1652x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda