Profesionální image žena manažerka

Mají se zavést povinné kvóty pro ženy manažerky do firem a vlády? - Já říkám NE.

20.11.2012 15:34

Oslovil mě redaktor z Literárních novin, zda bych chtěla napsat malý článek k tomuto tématu. Jelikož jsou to noviny dobré, seriózní, napsala jsem krátký souhrn, který vychází z mých zkušeností.


Článek vyšel 1.11.2012. Zde Vám předkládám, co jsem tam napsala. Ono to zčásti vypadá, že střílím do vlastních řad, ale nenechte se zmýlit, naopak, já jen chci ženy povzbudit a vybudit k nějaké činnosti, protože jen ony to mohou změnit - budou-li chtít.
Dle mého ženy, které kvóty propagují a chtějí je prosadit - ty střílejí do vlastních rad a pokud se jim kvóty podaří prosadit, posunou nás ženy o x let zpět dozadu. Jak by mohla být nějaká žena pyšná na to, že se stala třeba Generální ředitelkou firmy, když by jí tam vytáhli dle kvóty? Jak by asi ostatní členové teamu koukali na kolegyně ženy, kterým by museli dát přednost - jen kvůli kvótám? Mě osobně by uráželo být někde na nějakém postu - jen jako kvóta.

Zde je kopie mého článku z Literárnách novin:
Proč NE

Zavedení kvót pro ženy je stejný nesmysl, jako mít kvóty na gaye, lidi ve věku nad 50 let, lidi na vozíčku, atd. 2 -Úředníci v ČR a EU by se měli zabývat důležitými a potřebnými věcmi pro společnost a její zdravou ekonomiku a ne hloupostmi, i když ty se jednodušeji prosazují.
Každá extra výhoda pro určitou skupinu lidí ve společnosti, která nemá vážný důvod – směřuje k její ještě hlubší diskriminaci a k zvýšenému odporu zbytku společnosti vůči ní.
Nechme to na přirozeném vývoji! Společnost se vyvíjí, žen je dnes ve vyšších funkcích více a muži je častěji mezi sebe příjímají. Má pracovní kariéra by u generace mé matky byla nemyslitelná a věřím, že moje dcera a její vrstevnice budou mít zase lepší možnosti realizace než já.
Proč je žen ve vrcholových manažerských funkcích pořád málo?
- Mohou za to hodně - ženy. Protože ženy matky vychovaly své syny tak, že v dospělosti pod a nad sebe nechtějí ženy manažerky. Muži jednají podle svých zkušeností – matka, partnerka, manželka, ženy z práce.
- Mnoho žen nemá zájem tyto funkce zastávat. Mají jiný životní cíl. Líbí se jim třeba model, kdy muž vydělává, dělá kariéru, žena chodí do práce bez ambicí, stará se o domácnost, nebo je dokonce doma. Nechme ženy, ať každá dělá, co chce, důležité je, aby byly spokojené a šťastné, i jejich rodiny, partneři a děti.
- Muži si pod sebe do managementu většinou hledají převahu mužů a ženám dají někdy tzv. podpůrnou a ne výkonnou funkci, jako Personální, Marketingová, Finanční Manažerka. To samé ale někdy dělají i ženy a dělala jsem to i já. Proč?
 1 - S muži se lépe, jednodušeji a rychleji spolupracuje. 2 – S muži lze konflikty řešit přímo, nemusíte z nich nic dolovat. 3 – Muži se věnují práci naplno a nežádají extra výjimky. 4 – Muži mezi sebou "drží basu", i když jsou si konkurenční, pracují v teamu a neintrikují stylem, jako to umí ženy. 5 – Muži mají menší potřebu to, co se dozví, s někým ihned sdílet.
- I většina žen vám dnes ještě řekne, že raději pracuje pod mužem než ženou.
- Ženy někdy zamezí ostatním ženám vstup a postup do vyšších výkonných funkcí a doporučují muže. Dle hesla – Podle sebe soudím tebe, nebo - Když ne já, tak ty taky ne. Personální ředitelky nebo pracovnice agentur mají dnes tu moc.
- Velké % žen má vlastnost – závist. U mužů je zřídka, a většinou je dílem ženy, která do něj vrtá. Ženy Manažerky spolu bohužel "basu" nedrží, máte-li v teamu 2 a více žen, často začne  jedna závidět, intrikovat a narušovat klima teamu.
- Existují názory, že ženy, úspěšné, výkonné manažerky, se nutí a kopírují mužské chování. Blbost. Dle mého, v sobě mají úspěšné, přirozené vůdkyně, byznys ženy, některé tzv. mužské vlastnosti a je to dobře, protože jsou kladné. Nikdy ale neztrácejí svoji ženskost, empatii a svůj šarm.
Největší změny tedy mohou udělat samy ženy – matky, partnerky, kolegyně v práci a top manažerky.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
P.S.

Vybrala jsem sem obrázek, který říká - nezáleží na tom, zda jste žena, muž, černý, bílý, žlutý, gay, starý, mladý, kulhavý, koktavý - prostě na každý typ práce by se měl vybírat nejschopnější a nejlepší člověk a všichni pak pracovat v dobrém, teamovém duchu.

team_400


Zde je kopie scanu celého článku z Literárek, můžete si přečíst - proč ANO - říká druhá žena. Každý má právo na svůj názor a může jej naštěstí dnes už svobodně vyjádřit. Líbí se mi ta vzájemná polemíka, byť jen na papíře. Vy samy si pak ve finále udělejte názor - svůj.

literarky_jana_yahoda_0112012_590


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4321x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda