Profesionální image žena manažerka

Když bere úspěšná žena manažerka nebo úspěšná žena podnikatelka násobně vyšší plat než její muž.

29.07.2015 10:02

Tento nadpis a úvaha by byly ještě před 25 lety v Česku a na Slovensku úplně jak ze světa fantazie a každý by se tomu smál. V tzv. západním světě i v Ásii a jinde, už ale tento problém ženy diskutovaly mnoho let dozadu.


Stává se, že dva mladí lidé jsou do sebe zamilovaní, chodí spolu, studují, pak odpromují a jsou oba na tzv. stejné startovní čáře. Každý se pak vrhne do práce, podle toho, co by chtěl dělat, podle toho co mu trh, náhoda a štěstí nabídne a....pracuje. Je známo, že mladí lidé se po škole tzv. hledají, někdo začne chodit do své první práce a natolik ho zaujme, že tam zůstane hned 20 let, ale jsou to dnes spíše výjimky. Většina mladých lidí si zkusí pár zaměstnání, než si ujasní, co by rádi dělali. Preference se i někdy během života postupně mění, jak se mění i sám člověk.

A co si budeme namlouvat, všichni to známe, dobrý kolektiv ve firmě, dobrý šéf, slušný plat, to zaměstnanec často preferuje mnohem víc, než konečný obsah práce, náplň práce. Lidé chodí rádi do práce v klidu a ne se strachem v očích co jim zase jejich šéf, nadřízený udělá a zda je nevyhodí jen z rozmaru.

Je běžné, že jeden z partnerů, většinou je to muž, bere od začátku více než žena. Žena je totiž příjmem peněz i kariérou zbržděná v době, kdy porodí děti, stará se o ně a je doma, např. já byla doma 5 let, chtěla jsem si obě děti užít. Pracovala jsem při nich doma jako domácí dělnice a vyráběla různé výrobky, které jsem prodávala, chtěla jsem přispívat nějakým příjmem, neboť manželův byl za socialismu velmi malý a oficiálně bylo podnikání zakázané.
Každá zdravá a normální žena ale děti chce, a to období doma si užije, s tím, že bude pozadu za manželem v příjmu a kariéře počítá a většinou je jí to jedno – a tak je to podle mě správné a přirozené.

Nastávají ale případy, kdy je žena, úspěšná podnikatelka, nebo vystoupá v kariéře na úroveň top ženy manažerky (pozice pod Generálním ředitelem a výše). Její plat je pak nejen dvakrát vyšší než jejího manžela, ale mnohdy násobně vyšší. Jen abyste si mohli udělat obrázek, o jakých číslech se může jednat. Generální ředitel nebo generální ředitelka zahraničního korporátu bere v průměru cca 200 000 Kč měsíčně základní plat + prémie za splnění plánu, liší se to podle velikosti firmy, typu firmy, odvětví, někde méně, jinde výrazně víc. Nebudu zde mluvit o českých státních firmách, kde jsou platy přemrštěně vysoké a prémie dostávají i za nic, odpovědnost často nula. Plat top ženy manažerky, která je pod Generálním ředitelem, je většinou v korporátu nad 100 000 Kč měsíčně. Záleží i na typu pozice. Personální ředitelka, ředitel logistiky berou o dost méně i jako top manažeři, oproti obchodnímu řediteli, obchodní manažerce, méně bere i marketingová ředitelka nebo ředitel. Finanční ředitel mívá více než marketingový, ale méně než obchodní manažer. Toto je jen obecné srovnání, liší se to opět firma od firmy. V českých soukromých firmách jsou platové hladiny níže než v zahraničních firmách a hladiny jsou pro manažery a ženy manažerky různé, někdy tam panují jasná pravidla, někdy ne, myslím, že v českých firmách mají ženy manažerky častěji nižší platy než muži na stejné úrovni, v korporátu, pokud máte šéfa cizince a ne čecha, jsou platy vyrovnanější pro muže a ženy. 

Takže Generální ředitelka bere třeba 10x tolik co její manžel, a to je pro jejího muže pak pecka na mozek.
Top žena manažerka pod Generálním ředitelem může brát cca 3-5x více jak manžel. Úspěšná žena podnikatelka bere třeba i 30x více než je běžný plat, ale má třeba svého manžela ve své firmě, naoko jako v „jejich firmě“ a platí mu tak, aby byli vyrovnaní, a tak tam ten problém pak není tak velký. Ale pokud je úspěšná žena manažerka v práci jako zaměstnanec, nemůže si tam manžela vzít, platit mu velké peníze, zajistit kariéru, to nejde, ono by to ani nedělalo dobrotu.

Když jsem se ptala kolegů z práce a známých, ze zahraničních firem, z korporátů, z českých firem:“ Vadilo by ti (nebo vám) kdyby tvoje žena brala třeba 10x víc peněz měsíčně než ty?“
Hádejte, jaká byla odpověď, jistě jí znáte.
Z 10 mužů mi devět řekne – ANO a jen 1 NE.

Muž chce být ten hlavní živitel rodiny a nejvíce úspěšný v kariéře  a pokud úspěšná žena manažerka nebo úspěšná podnikatelka berou o mnohem více peněz než oni, mají z toho komplex, jako že selhávají, nejsou dost dobří a...vadí jim to. Podle mě jsou tedy jen výjimky muži, kteří se nad to povznesou. Nikde také není dáno, že bude mít žena manažerka nebo podnikatelka tak vysoký plat celý život, může přijít změna a ejhle, muž bude mít vyšší plat jak ona a rázem bude hlavním živitelem rodiny on. No, ale chlapi v tomto duchu neuvažují.

Někdy může být násobně vyšší plat ženy podnikatelky, ženy manažerky, i růst jejich kariéry, i jedním z důvodů, proč se pár nakonec rozvede. Chlap se s tím nedokáže někdy srovnat, i když mu to žena doma nedává vůbec najevo, a manželství, které fungovalo dobře, když oba brali tak nějak podobně, nebo on o něco více, najednou začne skřípat.

I já, jako bývalá korporátní top manažerka jsem řešila podobnou situaci a dnes radím ženám manažerkám a podnikatelkám co mají zvážit, případně udělat dle svého rozhodnutí, aby tento problém co nejvíce eliminovaly.  Já jsem si byla vědoma, co by mohlo nastat, a tak jsem v rámci prevence motivovala mého muže, ať změní práci a jde do firmy mého otce, aby byl platově výrazněji na vyšší úrovni a byli jsme spolu srovnatelní, což udělal, takže o penězích to pak už nebylo. Přesto i tak vznikl problém, o kterém jsem netušila, dozvěděla jsem se to až skoro po 27 letech manželství, kdy jsem zažádala o rozvod a donutila ho promluvit. Vadily mu moje pozice v práci, Obchodní ředitelka, Generální ředitelka, zahraničních firem - prý ten status, a že toho umím tolik.... On nikdy nic nezmínil, ale jak mi sám pak řekl, šroubovalo mu to v hlavě už celou mojí korporátní kariéru. 
Na tohle neexistuje 1 super návod, ale lze ten problém alespoň něčím minimalizovat.

Myslím si ale, že dnešní mladá generace už přemýšlí jinak, dnešní mladí muži jsou mnohem více tolerantní k platům. Také dnes bohužel mnohem častěji hrozí, že bude muž nebo žena vyhozeni z práce bez důvodu, a tak se začíná brát jako úplně normální, že jednou živí rodinu muž a bere víc, pak třeba když je vyhozen, tak žena a opačně. Jistí se vzájemně a výši platů už snad tolik neřeší.

Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys poradenství
Osobní manažerský poradce a kouč pro podnikatele a manažery

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky

 


milion penez 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 3691x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda