Profesionální image žena manažerka

Zdravé vánoční cukroví – špaldové sušenky – „špaldy“.

19.12.2016 09:33

O Vánocích se sní hodně cukroví, zkuste udělat aspoň některé zdravější.


Co potřebujete:

340 g špaldové mouky

špetka soli

227 g másla

57 g cukru (hnědý, třtinový, já dávám bílý s vanilkou – ne vanilinový)

nastrouhat kůru z půlky citronu

 

Promíchejte mouku se solí, a pak přidejte nakrájené, měkčí máslo. Rukama „ňahnějte“. Až to máte jako drobenku, teprve přisypte cukr. Uhněťte těsto, nejlepší rukama na pomoučeném stole, aby se nakonec nelepilo na podložku. Dejte do mikroténového sáčku do lednice odpočinout aspoň na 1 hodinu.

Pak vyválejte placku a vykrajujte různé tvary. Dávejte na plech na pečící papír. Pečte na 180°C cca 17-20 minut.

V Anglii vykrajují kolečka a na plechu je posypou jen cukrem, který vytvoří na kolečku lesklou vrstvu.

Já jsem si upravila jejich recept, místo bílé mouky dávám špaldu, cukr dávám ale bílý, neboť oproti hnědému tam tak velký zásah do zdraví není, vykrajuji tvary, a buď se jedí jen tak holé, nebo se slepují jamem jako linecké cukroví, polijí se čokoládou, atd. Dle libosti každého.

 

Tím, že tam nejsou vejce, jsou tyto sušenky úžasně křehké a hodí se tím pádem i do dělené diety, do karbo skupiny, pokud jí někdo drží. Můžete sušenky jist, a pokud jich nesníte kilo za den, neztloustnete.

Mám doma skleněnou dózu, kde je 1 kg bílý cukr a v něm zapíchnuté 2 vanilkové lusky. Mám tím pádem k dispozici kdykoliv vanilkový cukr, krásně voňavý. Nekupuji v obchodech drahý vanilinový cukr, což je cukr, s chemickou přísadou, s vůní vanilky. Mám doma s pravou vanilku, lusky,bez chemie.

Pozor na to, někdo si myslí, že vanilinový cukr je s vanilkou – není. S vanilkou by byl, kdyby tam bylo napsáno – Vanilkový cukr, nebo cukr s vanilkou.

 

Toto je původem recept na anglické sušenky, Shortbread biscuits, kdysi za socíku jsem si dopisovala, psala dopisy s lidmi z různých zemí světa, a toto mi poslala Pamela z UK. Cítila jsem se tehdy od 14 let v Českoslovenku jako v kleci, plánovala emigraci, dopisování bylo můj jediný kontakt se světem a možnost aspoň psát v mé druhé řeči, angličtině. Dnes už to naštěstí zní neuvěřitelně, můžeme cestovat, kam chceme, a je Skype, Facebook, Internet.

 

Přeji Vám dobrou chuť, ať už na Vánoce nebo i během roku, tyto sušenky lze jíst kdykoliv :-)

zena manazerka zdrave vanocni cukrovi 


zena manazerka zdrave vanocni cukrovi 1


zena manazerka zdrave vanocni cukrovi 2 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2268x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda