Profesionální image žena manažerka

Exploze vaření, televize nás krmí pořady o vaření, Prostřeno, Pohlreich, Ridi, Kluci v akci.

09.07.2012 08:27

Poslední rok vládnou na českých televizních kanálech pořady o vaření, zřejmě je sledovanost stále zajímavá, a tak je jich čím dál víc.


Ze začátku mě to také bavilo, ale poslední dobou, když se chci dívat na TV, mám někdy problém najít program, kde vaření není. Prostřeno, Pohlreich nejdřív v restauracích, pak soutěž kuchařů, grilování, vedle něj Babica se svými lidovými improvizacemi, Emanuel Ridi s italskou kuchyní a když jeho pořad skončil, vyrazil na cesty do Itálie. Také na Kluci v akci jsem jeden čas koukala. Nejmenuji další a další pořady o vaření, po ránu, v Receptáři....
Většina národa zřejmě sleduje tyto pořady, všichni doma vaří a vaří a někteří skončí v pořadu MUDr.Cajthamlové, Jste to, co jíte, neboť to třeba s jídlem přeženou, začnou se soustavně přežírat až jsou z nich megakoule a stydí se vyjít ven z domu. 

Nic proti ničemu, také ráda vařím a jím, motala jsem se v kuchyni odmala, s tátou kuchtila minutky co dům dal, sem tam koukala mamce pod ruku, když vyvářela české omáčky. Můj děda uměl výborně vařit, okoukal leccos kdysi v hotelu Alcron a buchty od babičky, ty byly jak peřínka. Přestože jsem si napsala její recept, neumím je jako ona.

Televizní volítko je skvělý vynález, člověk se nemusí zvedat ze židle a programy si listuje, jak chce. Dnes se dívám sem tam na Prostřeno, ostatní vařící pořady už nesleduji a přeskakuji jinam. U Prostřeno mě fascinuje několik věcí, a když se nad tím tak zamyslím, tak vlastně to, co tam kdo uvaří, mě zajímá nejméně. Je jasné, že televize pořad sestříhá tak, aby tam byl nějaký konflikt, hádání, to co lidé chtějí vidět. Žijeme teď v divné době, kdyby lidé viděli týden jen slušné, pohodové lidi, nikdo by na to nekoukal.


Co mě na Prostřeno fascinuje?
Za prvé to, že se někdo nebojí a vezme si domů televizní štáb a ukáže všem divákům, jak bydlí.
Žijeme v zemi, kde se teď krade asi nejvíc z celého světa a lidé ukážou do televize své soukromí, celý byt, domek, se vším vybavením, starožitnostmi, sbírkou autíček, apod. Kdyby aspoň televize neuváděla jejich adresu bydliště, ale to ne. Pokaždé řeknou do jaké vesnice nebo města se jede, ukážou domek nebo dům z ulice, to je pak snadné, místo najít. Věřím, že pro zloděje musí být tento pořad inspirativní. Všichni víme, že zloději využívají i internetové prodeje bytů a příslušenství, tam si také mohou vše okouknout a mají to včetně adresy.

Dále mě stále fascinuje blahobyt, v jakém lidé v Česku žijí. Když se někoho zeptáte jak se má, je takovým českým zvykem, že si mnoho lidí postěžuje. No a v Prostřeno je vidět do bytů a domků lidí různých profesí a vzdělání. Mají většinou krásně zařízený interiér, často podle posledních módních trendů, defacto každý má komplet navrženou a vybavenou kuchyňskou linku. Procestovala jsem kus světa a byla doma u různých lidí, od těch obyčejných po tzv. vysoké, globální Top Manažery. Divili byste se, někteří nás pozvali pyšně domů na večerní banket, ano jejich domek byl v prestižní ulici americké vyšší společnosti, nebyl dřevěný ale už něco extra, zděný a uvnitř – říkala jsem si, mají to tu hezké, ale vždyť takhle u nás v Česku bydlí plno lidí a běžně i ti s nejnižším vzděláním. Možná jim tam na zdi visely nějaké cenné obrazy, nevím, ale to stejně nikdo z nás nepoznal. Majitel pak otevřel dveře na terasu a tam byla zahrádka asi 60 m2 a na ní malý bazén, mohli jste pomalu ze dveří terasy skočit rovnou do vody. Všichni obdivně vzdechli – oooohh a já si říkala, jojo, jiný kraj, jiné podmínky a jiná měřítka hodnocení. Všimněte si, až poletíte letadlem, nad Českem uvidíte nejvíc z celé Evropy mimo jižní, modrých koleček, oválků a jiných tvarů – bazénů na zahradách. To nenajdete v Německu, Holandsku, Francii. Máme se v Česku zatím ještě dobře, i když se naši politici všemožně svou arogancí, diletantstvím a beztrestnými krádežemi miliard snaží naši zemičku vydrancovat a dostat nás obyčejné lidi do problémů.


Zmíním ještě jednu věc, která mě fascinuje.
Jak ze sebe plno lidí klidně udělá hlupáky před celým národem.
Dělají ze sebe v pořadu odborníky na tu a onakou kuchyni, kritizují každý chod a přitom třeba už jen název jídla vyslovují špatně, ne-li, že pak sami uvaří na úrovni daleko horší než ostatní. Říkám si, když pak jdou další den do práce, nebo potkají souseda z domu, ulice – jako by měli nálepku na čele – tak to jsem já, ten blbec z televize :-)

Jak se vám líbí pořady o vaření v televizi? Které sledujete a proč? Nezdá se vám, že je to otrava?
Nezdá se vám, že přestože je tolik pořadů, tak je dnes plno mladých žen, které vyjma přípravy salátů a steaků, neumí pořádně vařit?
Jako by se doma nic od své maminky neučily, nepomáhaly?

cooking_woman_350


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 6451x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda