- Jste zde:
Dobroty z masa 1
19.06.2011 16:41
Na základě soutěže Vám předkládáme 4 recepty od návštěvnic tohoto webu, vyzkoušené dobroty z Masa. I pro běžnou, pracující ženu, a nebo i ženu manažerku jsou časově v pohodě.
Přejeme Vám dobrou chuť !
1
Maso na hořčicích
Můžeme použít maso kuřecí, krůtí nebo králičí, ale i z libového vepřového je to dobré. Na pekáček nalijeme (podle množství masa) asi 3 lžíce oleje, do něj zamícháme po 1-2 lžících hořčice kremžské, obyčejné plnotučné a francouzské. Neškodí nasypat i trochu čerstvého tymiánu. V této směsi postupně poválíme jednotlivé osolené porce masa, možno i s kostmi. Necháme v troubě chvilku zapéci a teprve potom zalijeme malým množstvím vody. Po změknutí nalijeme na maso 1 sklenici zeleninového salátu Moravanka nebo Kunovjanka i s lákem. Vypneme troubu a necháme dojít.
Před podáváním vyjmeme chilli papričku, která byla v salátu. Je možno i zalít maso smetanou, ale není to nutné, sos je dobrý i tak. Příloha brambory nebo i rýže.
Marcela D.
2
Katův šleh, můj upravený
Tento recept jsem dostala od kamarádky. Nejdřív jsem ho měla strach doma uvařit, aby to pro nás ženy nebylo moc ostré, a tak jsem si ho upravila.
Nejdřív uvařím klasický Katův šleh bez feferonek a pro toho z nás, kdo nemá rád moc ostré, potřebné množství porcí oddělím na jiný kastrol a přidám pokrájenou nepálivou papriku, po dokončení jídla ještě pak smetanu, která jídlo příjemně zjemní. Do původního druhého kastrolu přidám teprve po oddělení porcí feferonky a ostré jídlo dodusím.
Přílohu před podáním na stůl ještě posypu pokrájenou pažitkou nebo petrželkou. Každý z nás si přijde na své.
Katův šleh klasický
Suroviny:
750 g vepřové kýty
150 g cibule
100 g naložených okurek
100 g sterilovaných kapií (bez nálevu)
100 g kečupu
3 feferonky (moje varianta pro ty, kdo nemá rád ostré - čerstvá nepálivá paprika a smetana)
olej
worcester
sůl
mletý pepř
Pracovní postup:
Plátky vepřového masa pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme (orestujeme) skoro do měkka. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Pak vložíme pokrájené okurky a kapie, nadrobno pokrájené feferonky, kečup, několik kapek worcesteru a krátce podusíme (do změknutí masa). Nakonec dochutíme dle chuti.
Příloha: hranolky, krokety, rýže, brambory nebo pečivo.
Jana E.
3
Houbové karbanátky s masem
Potřebujeme kvalitní mleté maso, cibuli, česnek, houby, majoránku, sůl, sušenou petrželku, trochu chlebové strouhanky, vajíčko. Houby povaříme, nakrájíme na malé kousky, přidáme k masu, nakrájíme cibuli, rozmělníme česnek, přidáme sůl, petrželku, majoránku, strouhanku, vajíčko. Hmotu propracujeme, vytvoříme malé bochánky a klademe je na pečící papír na plech. Pečeme je v troubě, nesmažíme. Je to zdravější, kypřejší a chutnější. Pečeme asi 45 min. při 180 stupních. Podáváme s kaší či chlebem a zeleninou.
Simona H.
4
Lehká a zdravá sekaná vše v jednom
Můžeme použít jakýkoliv druh masa, kuřecí, hovězí, atd. Osmahneme cibuli, přidáme maso a kdo má rád ostřejší, přidáme nasekanou feferonku nebo chilli. Vše osmahneme, pak podlijeme troškou vody dle typu masa a dusíme do měkka. Necháme pak vychladnout. Mezitím si uvaříme rýži a necháme jí také vychladnout.
Do jedné mísy dáme rýži a maso s kousky cibule vybereme z kastrolu cedníkem, aby tekutina, sós do mísy nepřišla. Do směsi přidáme sůl dle chuti, rozdrcený česnek, majoránku, pepř, vajíčko a mouku. ( na půl kila směsi 1 vajíčko a 1 lžíci hladké mouky) Vše pak pořádně prohněteme a dáme do formy srnčího hřbetu nebo jiné, kterou máme buď vymazanou tukem, a nebo je jednodušší do ní dát pečící papír. Pečeme v troubě jako sekanou. Pak vyklopíme a krájíme na plátky.
Je výborná teplá, samotná (rýže už je v ní) třeba jen s hořčicí nebo se zeleninovou směsí, a nebo i když jedeme na výlet, stačí do krabičky nakrájet studené plátky, chutnají všem. Je i zdravější, je v ní málo mouky (lze jí i úplně vyloučit) a není to jen samé maso, tedy i méně tuku. Díky rýži je sekaná lehčí. Vše v jednom. Rychlé a chutné.
Jana A.
Autor: office ZM
Přečteno: 4655x Komentářů: 0