Profesionální image žena manažerka

Dieta bez lepku. Jedovatý rafinovaný cukr. Super byznys.

02.07.2019 09:07

Dívám se často na YouTube na zahraniční dokumenty, filmy, seriály. Jak jsem už psala, na české, ubohé TV programy už koukám tak z 10%.


Zajímá mě a baví byznys, prodej, moderní technologie, a USA je v byznysu, v podnikání, na přední příčce. I starší formát pořadu americký Shark Tank, kdy různí lidé nabízí podíl ve své firmě investorům, je 1000x zajímavější, než česká trapárna. Podnikatelé tam ukazují různé nové appky, služby, výrobky, a potraviny. Americký formát je nejlepší, je zajímavé, že např. anglický, je úplně o x levelů jinde.
Když tam někdo nabízí podíl ve své firmě a vyrábí různé potraviny, investoři od nich požadují:

Potraviny musí být:
- Organic, tedy jen z přírodních surovin, hlavně z farem a zdrojů z domova, prostě vypěstované v zemi, kde se pořad odehrává
- co nejméně rafinovaného Cukru, preferují všelijaká momentálně „in“ náhradní sladidla
- co nejméně Kalorií
- nejlépe Gluten Free - bez lepku

- Líbí se mi, že chtějí potraviny z lokálních zdrojů, od menších farmářů, což je super, že podporují malé a střední podnikatele, zemědělce v dané zemi, a ne velké, zahraniční firmy, kde se neví, čím ty potraviny při růstu kropili.
- Také se člověk nemůže divit, že chtějí složení, které je tzv.“in“, protože pak mohou u výrobků nasadit největší marži a zisk.
- Do ČR přichází vše z USA se zpožděním, kupní síla je tu mnohem menší, a ceny tzv. in potravin jsou tu předražené. Nicméně i tady už si mnozí z nás čteme složení potravin a nekupujeme všelijaké potraviny nacpané chemikáliemi, aromaty, éčky a náhražkami, vypěstované díky kropení různými herbicidy.

O škodlivosti rafinovaného cukru už toho je hodně napsáno i v ČR, ale např. já osobně jsem zjistila, že přestože jsem polyvalentní alergik, podle krve alergie skoro na vše, a životní „cukroholik“ k tomu, cukr mně nijak nevadí, leda na tloušťku. Když jsem zrušila jakýkoliv cukr např. na 1 rok, zhubla jsem hodně, ale zdraví mě to výrazně neovlivnilo. Překvapilo mě tehdy, že skoro ve všech potravinách je cukr, i v tzv. slaných. Teď už nepoužívám drahé umělé cukry, ani módní Stévii, která má nepříjemnou chuť, sladím medem od známého včelaře, nebo bílým cukrem. Tzv. zdravý hnědý cukr, který jsme používali, když jsem s rodiči žila v Indii, to je taky otázka. V ČR je totálně předražený, a nemáte jistotu, že to není jen nabarvený bílý cukr. Přírodní, hnědý cukr, má jinou chuť, je méně sladký. Kde nemám 100% jistotu, a je to drahé, to nekupuji.

Organic, přírodní suroviny. Co to znamená? Používat suroviny z lokální dobré farmy, nebo své zahrady, ne z obchodu. Protože většina, co je v obchodech, moc přírodní není, všechno je něčím dopované, protože zisk je č.1. Zelenina ze skleníků kdoví odkud, rostoucí v tekutých hnojivech, často i bez slunce, pod žárovkami. Každý zná, jak bez chuti jsou rajčata z obchodů. Ty už roky nekupujeme.  Nekupuji žádné konzervy, nebo zmrazená jídla, vyjma zeleniny na polévky. Sama vše doma uvařím, upeču, udělám toho víc, a uložím krabičky do mrazáku. Bohužel většinu zeleniny, ovoce, kupuji v obchodech, protože je to pohodlné a museli bychom toho mít na zahradě pole. Ale nakoupím v létě české a zamrazím v sáčcích na zimu. Zahraniční zelenině se vyhýbám, jak to jen jde.
Bio potraviny - ty jsem zavrhla hned od počátku. Jen marketingový tah na co nejvyšší cenu, tedy zisk, a garance přírodního pěstování je nula.

České farmářské trhy – také tam není jistota, že to farmář nekoupil ve VO a prodává dráž jako z bio zahrady. Bio produkty jdou mimo mě, jsou moc drahé a není tam jistota, leda byste jeli přímo na danou farmu a vytrhli si to ze země. Podvádí se nejen v ČR, ale i ve světě.

Gluten Free, potraviny bez lepku, v USA velká móda, šíří se Západem dál. V ČR zatím neuvěřitelně drahé potraviny, i suroviny jako jen mouka. Jezdím k panu doktorovi, který je špička ve svém oboru imunologie, a ten mi řekl, abych dala i bacha na potraviny bez lepku prodávané v ČR, že jsou někdy šizené a lepek v nich trochu je. Abych si raději jela do Německa. Já ale české potraviny bez lepku nekupuji vůbec. Vyrostla jsem na rýži, ta je můj základ, a mohu střídat s bramborami.
Jak jsem psala v jednom článku, měla jsem rok zdravotní potíže, a od 12/2018 jím bez lepku, držím se tím ve zdravém stavu. Jsem prý lepkový intolerant. Zkusila jsem si 2x vzít něco s lepkem (2 dortíky) a hned jsem ráno měla bouli v břiše, tak zase honem bez lepku. U mě je to tedy věc zdraví a trávení.
Z mé zkušenosti doporučuji, pokud má někdo nějaké dlouhodobé, potíže s trávením, se střevy, zkuste sami bezlepkovou dietu. Ale striktně. Mě to začalo zabírat až tak po 1 měsíci diety, ne dřív. A nevěřte bludům z televize, kde jsem slyšela, že špaldová mouka je lepší než bílá, mohou jí i celiaci a lidé citliví na lepek – není to pravda! Celiak jí nesmí. Já jsem si podle mě právě špaldou rozjela střevní problémy. Ona má vyšší % obsah lepku, než bílá mouka. Bacha na ní.

Každopádně pro zdravého člověka je dieta bez lepku zbytečná, není garantováno, že když budete jíst bez lepku, že zhubnete. Pokud vám tedy pečivo, mouky, vše s lepkem nevadí, dietu bez lepku nedržte. Hubnutí je vždycky úměra příjem a výdej energie, kalorií. Když moc jíme a málo vydáváme, tloustneme :-)

Jaká je vaše zkušenost?



dieta bez lepku a cukru


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 11125x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda